Ο μαγικός κόσμος των φυτών ως μέσο προστασίας της ζωής. Αλλάζοντας τη σχολική αυλή με το Pl@antNet.

14 Ιανουαρίου, 2023

AaBb

  • Σχολείο: 2ο Γυμνάσιο Μελισσίων
  • Δήμος/ περιοχή: Μελίσσια
  • Τάξη:  Περιβαλλοντική ομάδα
  • Ηλικία μαθητών/τριών: 15
  • Αριθμός μαθητών/τριών: 14
  • Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Χριστίνα Καλαθά (ΠΕ03)
  • Σχολικό έτος: 2020-2021 (Φεβρουάριος- Μάιος 2021)
  • Διδακτικές ώρες: 18
  • Πλατφόρμα/ Παρατηρητήριο Πολιτών (Π.Π.): Pl@ntNet

To συγκεκριμένο πρόγραμμα στηρίχθηκε στο τέταρτο εκπαιδευτικό σενάριο, που δημιουργήσαμε στο πλαίσιο του επιμορφωτικού κύκλου του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, του ΕΚΠΑ. Ο στόχοι του προγράμματος είναι η εμπλοκή των μαθητών/τριών στην διερεύνηση και στη μελέτη της χλωρίδας του σχολικού κήπου σε διαφορικές εποχές του χρόνου, καθώς επίσης και ηενδυνάμωση των μαθητών/τριών για την δημιουργία νέων φυτεμάτων στη σχολική αυλή.
Μέσω του webex οι μαθητές ενημερώθηκαν για το εργαλείο Pl@ntNet. Είδαν τη χρήση του από το δικό μου υπολογιστή όπου το εγκατέστησα και έκανα ταυτοποίηση φυτών χρησιμοποιώντας φωτογραφίες.  Οι μαθητές εγκατέστησαν την εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα και στις βόλτες τους στη φύση είχαν τη δυνατότητα να ταυτοποιήσουν φυτά και λουλούδια, να ενημερώσουν την  πλατφόρμα και να ανταλλάξουν πληροφορίες για τη βιοποικιλότητα.  Από τα σχόλια των μαθητών ενημερώθηκα ότι βρήκαν την εφαρμογή ενδιαφέρουσα και τη χρησιμοποιούν για να αποκτήσουν περαιτέρω πληροφορίες για τη χλωρίδα.
Με την επάνοδο των μαθητών/τριών στο σχολείο και στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα, ενημερώθηκαν για την Επιστήμη των Πολιτών και έγινε αναλυτική παρουσίαση της πλατφόρμας Pl@ntNet . Εξηγήσαμε στα παιδιά ότι πατώντας πάνω στη λατινική ονομασία του φυτού, μεταφερόμαστε στον χάρτη εξάπλωσής του, αλλά και σε καμπύλες ανθοφορίας και  καρποφορίας του φυτού, ανάλογα με την εποχή/τον μήνα του χρόνου, στο βόρειο και  στο νότιο ημισφαίριο. 
Οι μαθητές/τριες χωρίστηκαν  σε  ομάδες των δύο και ξεκίνησαν μια  έξοδο στο πεδίο, ακολουθώντας μια οργανωμένη διαδρομή, στο φυσικό και το δομημένο περιβάλλον της αυλής του σχολείου, που παρουσιάζει ενδιαφέρον, δηλαδή ένα περιβαλλοντικό μονοπάτι. Κινήθηκαν σε διαφορετικά μονοπάτια του ήδη υπάρχοντος ελεύθερου χώρου, φωτογράφισαν και αναγνώρισαν με τη βοήθεια της εφαρμογής Pl@ntNet τα φυτά και τα δέντρα που συνάντησαν. Κατά τη διάρκεια της εξόδου για παρατήρηση και μελέτη, τράβηξαν φωτογραφίες των φυτών με την κάμερα του κινητού τηλεφώνου τους. Έκαναν μια πρόχειρη καταγραφή στη σχεδιασμένη διαδρομή. Στη συνέχεια, στην τάξη, κατέγραψαν τα στοιχεία τους σε πίνακα, ταξινομώντας και αναλύοντας δεδομένα. 
Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες της κάθε υποομάδας αναζήτησαν πληροφορίες για την εγκυρότητα της αναγνώρισης και ταυτοποίησης των φυτών και δέντρων που κατέγραψαν σε έγκυρες πηγές του παγκόσμιου ιστού. 
Επιπλέον,  με την εμπλοκή τους  με την ΕτΠ, τραβώντας φωτογραφίες και ανεβάζοντας τες  στην  πλατφόρμα Pl@ntNet παρατήρησαν  τα αποτελέσματα από την ταυτοποίηση του κάθε φυτού στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου τους και μάλιστα διαπίστωσαν το ποσοστό εγκυρότητας της ταυτοποίησης του κάθε είδους, ανάλογα με την ποιότητα της φωτογράφισης, τη σωστή γωνία του τραβήγματος της φωτογραφίας, αλλά και τον πλούτο των αναρτήσεων φωτογραφιών από άλλα μέλη της πλατφόρμας και του σχολιασμού τους.

Γίνετε μέλος του Δικτύου μας

Share This
Μετάβαση στο περιεχόμενο