Ταξιδεύοντας στο μαγικό κόσμο του σχολικού κήπου

9 Νοεμβρίου, 2022

AaBb

  • Σχολείο: 3ο Γυμνάσιο Βριλησσίων
  • Δήμος/ περιοχή: Βριλήσσια
  • Τάξη: Α’
  • Ηλικίες μαθητών: 12-13
  • Αριθμός μαθητών: 14
  • Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Καλαθά Χριστίνα
  • Χρόνος υλοποίησης: 10/01/2022 έως 15/06/2022
  • Διδακτικές ώρες: 2 ώρες την εβδομάδα
  • Πλατφόρμα/ Παρατηρητήριο Πολιτών (Π.Π.):Pl@ntNet

Η περιβαλλοντική ομάδα του Α2 του 3ου Γυμνασίου Βριλησσίων κατά το σχολικό έτος 2021-2022 εκπόνησε περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ» και στόχο τη διερεύνηση και τη μελέτη της χλωρίδας στο σχολικό κήπο σε όλες τις εποχές του χρόνου. Οι μαθητές μελέτησαν τα υπάρχοντα φυτά και εκπόνησαν σχέδιο για νέες φυτεύσεις που θα ομορφύνουν το χώρο του σχολείου και θα είναι ταιριάζουν στο μεσογειακό κλίμα της χώρας μας. Επίσης έκαναν σχέδιο του υπάρχοντος κήπου αλλά και του κήπου που ονειρεύονται να έχει το σχολείο τους και ανέφεραν πως ακριβώς φαντάζονται τον ιδανικό σχολικό κήπο. Το πρόγραμμα βασίστηκε στο εκπαιδευτικό σενάριο που δημιούργησα με τις κ. κ. Σμαράγδα Κόλλια, Ιωάννα Ντίνου και Βαρβάρα Πετρίδου. Οι Φάσεις υλοποίησης/εφαρμογής της πλατφόρμας Pl@ntNet:
Α. Στην πρώτη φάση ενημερώθηκαν οι μαθητές για την Επιστήμη των Πολιτών και έγινε αναλυτική παρουσίαση της πλατφόρμας Pl@ntNet με την οποία παρατηρούμε και καταγράφουμε τα φυτά. Οι μαθητές αρχικά είδαν τη χρήση τουPl@ntNet στον υπολογιστή που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας έκαναν ταυτοποίηση φυτών. (Εξήγησα στα παιδιά ότι πατώντας πάνω στη λατινική ονομασία του φυτού, μεταφερόμαστε στον χάρτη εξάπλωσής του, αλλά και σε καμπύλες ανθοφορίας και καρποφορίας του φυτού, ανάλογα με την εποχή/τον μήνα του χρόνου, στο βόρειο και στο νότιο ημισφαίριο). Στη συνέχεια, οι μαθητές εγκατέστησαν την εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα και για να εξοικειωθούν με την εφαρμογή στις βόλτες τους στη φύση είχαν τη δυνατότητα να ταυτοποιήσουν φυτά και λουλούδια, να ενημερώσουν την πλατφόρμα και να ανταλλάξουν πληροφορίες για τη βιοποικιλότητα. Από τα σχόλια των μαθητών ενημερώθηκα ότι βρήκαν την εφαρμογή ενδιαφέρουσα για να αποκτήσουν πληροφορίες για τη χλωρίδα.
Β. Στη δεύτερη φάση οι μαθητές/τριες χωρίστηκαν σε ομάδες των τριών και ξεκίνησαν μια έξοδο στο πεδίο, ακολουθώντας μια οργανωμένη διαδρομή στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον της αυλής, (περιβαλλοντικό μονοπάτι). Κινήθηκαν σε διαφορετικά μονοπάτια του ήδη υπάρχοντος ελεύθερου χώρου, φωτογράφισαν και αναγνώρισαν με τη βοήθεια της εφαρμογής Pl@ntNet τα φυτά και τα δέντρα που συνάντησαν. Κατά τη διάρκεια της εξόδου για παρατήρηση και μελέτη, τράβηξαν φωτογραφίες των φυτών με την κάμερα του κινητού τηλεφώνου τους. Έκαναν μια πρόχειρη καταγραφή στη σχεδιασμένη διαδρομή. Στη συνέχεια, στην τάξη, κατέγραψαν τα στοιχεία τους σε πίνακα, ταξινομώντας και αναλύοντας δεδομένα. Επίσης έκαναν ένα σχέδιο του μέρους του κήπου που μελέτησαν, μέτρησαν μήκος-πλάτος και υπολόγισαν εμβαδόν.Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες της κάθε υποομάδας αναζήτησαν πληροφορίες για την εγκυρότητα της αναγνώρισης και ταυτοποίησης των φυτών και δέντρων που κατέγραψαν σε έγκυρες πηγές του παγκόσμιου ιστού. Επιπλέον, με την εμπλοκή τους με την ΕτΠ, τραβώντας φωτογραφίες και ανεβάζοντας τες στην πλατφόρμα Pl@ntNet παρατήρησαν τα αποτελέσματα από την ταυτοποίηση του κάθε φυτού στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου τους και μάλιστα διαπίστωσαν το ποσοστό εγκυρότητας της ταυτοποίησης του κάθε είδους, ανάλογα με την ποιότητα της φωτογράφισης, τη σωστή γωνία του τραβήγματος της φωτογραφίας, αλλά και τον πλούτο των αναρτήσεων φωτογραφιών από άλλα μέλη της πλατφόρμας και του σχολιασμού τους.
Γ. Στην τρίτη φάση οι μαθητές έκαναν σχέδιο του μέρους του κήπου που μελέτησαν όπως το ονειρεύονται και ανέφεραν τι θα ήθελαν να περιλαμβάνει ο ιδανικός σχολικός κήπος. Είπαν ότι θα ήθελαν περισσότερα χρώματα, δηλαδή περισσότερα λουλούδια και μάλιστα την επόμενη χρονιά που σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα δεσμεύτηκαν να φροντίζουν οι ίδιοι τον κήπο. Ακόμη έμαθαν να υπολογίζουν την ηλικία και το ύψος των δέντρων του σχολικού κήπου, καθάρισαν τα σκουπίδια από τον κήπο και έκοψαν αγριόχορτα με τα οποία εφοδίασαν τον κομποστοποιητή. Οπότε τη νέα σχολική χρονιά έχουμε διάθεση να συνεχίσουμε με φυτεύσεις και να χρησιμοποιήσουμε και το δικό μας κομπόστ.

Γίνετε μέλος του Δικτύου μας

Share This
Μετάβαση στο περιεχόμενο