Ο μαγικός φυτικός κόσμος ως μέσο προστασίας της ζωής Στη σχολική αυλή με το Pl@ntNet.

14 Ιανουαρίου, 2023

AaBb

  • Σχολείο: 7o Λύκειο Πειραιά
  • Δήμος/ περιοχή: Πειραιάς
  • Τάξη:  Γ΄
  • Ηλικία: 17 ετών
  • Αριθμός Μαθητών: 10
  • Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Σμαράγδα Κόλλια (ΠΕ88.01, γεωπόνος)
  • Σχολικό έτος: 2020-2021 (Δεκέμβριος 2020- Απρίλιο 2021)
  • Διδακτικές ώρες: 30
  • Πλατφόρμα/ Παρατηρητήριο Πολιτών (Π.Π.): Pl@ntNet

Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα της εξ αποστάσεως επιμόρφωσης «Επιστήμη των Πολιτών και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία» το οποίο πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, ήταν η αφορμή για τον αρχικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα στηρίχθηκε στο τέταρτο εκπαιδευτικό σενάριο, το οποίο αποτέλεσε οδηγό για την διεξαγωγή ενός project στο σχολείο. Ο στόχος μας ήταν η δημιουργία “μαθησιακών χώρων” για τους μαθητές, εμπλέκοντας τους σε διαδικασίες φυτέματος στη σχολική αυλή.
Σε μία πολύ μικρή αυλή, με μικρά παρτέρια γύρω γύρω ακαλλιέργητα για χρόνια, μέσα σε ένα ασφυκτικό από τσιμέντο αστικό περιβάλλον πριν τέσσερα χρόνια ξεκίνησε η προσπάθεια να πρασινίσουμε λίγο την καθημερινότητά μας. Με πολύ κόπο, προσωπική δουλειά δική μας, των μαθητών μας και των οικογενειών μας η αυλή απέκτησε λουλούδια που ανθίζουν και μυρίζουν.
Η πρόθεση ήταν να μπορούν να ξεφεύγουν λίγο από το διάβασμα και να μπορέσουμε να ανταλλάσσουμε «χρήσιμες-άχρηστες» πληροφορίες όποτε ένοιωθαν την ανάγκη να κλείσουν το βιβλίο της βιολογίας και να συζητήσουμε κάτι διαφορετικό… Πέρασα με τους μαθητές μου αρκετά Σαββατιάτικα απογεύματα που κανονικά θα ήταν βόλτα με τους φίλους τους…Χρησιμοποιήθηκε η εφαρμογή Pl@ntNet για την αναγνώριση των φυτών. Υπήρχε ενθουσιασμός για την εφαρμογή γιατί πλέον τα φυτά αποκτούσαν όνομα και
δεν ήταν το κόκκινο λουλούδι ή το φυτό στο μεσαίο παρτέρι.
Φωτογραφήσαμε τα φυτά του κήπου του σχολείου και χρησιμοποιώντας το Pl@ntNet αναγνωρίστηκαν τα φυτά και αναζητήθηκαν πληροφορίες σχετικές με την εποχή άνθισης. Ταυτόχρονα συζητήθηκαν οι κλιματικές αλλαγές ιδίως της θερμοκρασίας και της βροχόπτωσης και έγινε προσπάθεια συσχέτισης των δύο μεταβλητών (περίοδος άνθισης και θερμοκρασίες). Για αρκετά από αυτά τα φυτά, τα παιδιά δεν τα είχαν καν προσέξει… τα μικρά διαλλείματα δεν βοηθούν για να κάνουμε βόλτες στην αυλή και τελικά τι είναι αυτό που τραβάει το ενδιαφέρον μας;;; Ρητορικές ερωτήσεις που πιθανόν να αποτελέσουν έναυσμα για ένα επόμενο περιβαλλοντικό πρόγραμμα σε φυσιολογικές συνθήκες.
Το project μας θα συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά με την ελπίδα της ενδυνάμωσης των μαθητών και μαθητριών για τη δημιουργία, όχι μόνο ενός σχολικού κήπου αλλά και πράσινων αστικών χώρων στην γειτονιά,.

Γίνετε μέλος του Δικτύου μας

Share This
Μετάβαση στο περιεχόμενο