Η Επιστήμη των Πολιτών ή  Πώς τα παιδιά γίνονται Ενεργοί Μικροί Επιστήμονες- Ερευνητές

9 Νοεμβρίου, 2022

AaBb

  • Σχολείο: 1o Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας     
  • Δήμος/ περιοχή: Νέα Ιωνία Αττικής 
  • Τάξη: Δ΄                  
  • Ηλικία μαθητών/τριών: 10 ετών
  • Αριθμός μαθητών/τριών: 13
  • Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Βασιλική Στρατάκη
  • Χρόνος υλοποίησης:  1- 20 Μάϊου 2022
  • Διδακτικές ώρες: 6 ώρες
  • Πλατφόρμα/ Παρατηρητήριο Πολιτών (Π.Π.):  Pl@ntNet

Επισκεφθήκαμε το κοντινό μας παρκάκι των Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας (δίπλα από το σχολείο) και αφού παρατηρήσαμε τα φυτά του πάρκου, τα μυρίσαμε και τα χαϊδέψαμε. Διαλέξαμε αυτό που μας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση και το φωτογραφίσαμε με προσοχή για να είναι ευδιάκριτη η εικόνα. Διαλέξαμε και όνομα για την ομάδας μας, «Τα πουλάκια Δ1»!
Όταν επιστρέψαμε στην τάξη, συνδεθήκαμε ηλεκτρονικά στην εφαρμογή Pl@ntNet και δημιουργήσαμε στην πλατφόρμα τη δική μας ομάδα. Ανεβάσαμε τις φωτογραφίες μία μία στην εφαρμογή για να αναγνωρίσουμε τα φυτά μας και ψάξαμε πληροφορίες για την ονομασία τους, τον τόπο που φύονται κ.α. Συγκρίναμε εικόνες από άλλες καταχωρίσεις εικόνων φυτών που μοιάζουν με το δικό μας και παρατηρήσαμε με προσοχή τον κορμό, τα φύλλα , τα άνθη και τους καρπούς (όπου υπάρχουν όλων των ειδών οι καταχωρήσεις) για να είμαστε σίγουροι/ες για το είδος . Μελετήσαμε επίσης τα στατιστικά δεδομένα και κάποιες φορές τα επιπλέον στοιχεία τοποθεσίας που το φυτό μας φύεται.
Στη συνέχεια καταχωρήσαμε  τα φυτά μας στην εφαρμογή: ονομασία και τόπος εύρεσης και επιλέξαμε οι καταχωρίσεις να φαίνονται τόσο στην ομάδα όσο και δημόσια.
Η συγκεκριμένη δραστηριότητας αποτελεί μέρος σειράς δραστηριοτήτων και δράσεων για την προστασία της Βιοποικιλότητας και τη σχέση της με την κλιματική κρίση, θέμα που πραγματεύεται το περιβαλλοντικό πρόγραμμα της τάξης: «Κλιματική Κρίση και Βιοποικιλότητα». Η δραστηριότητα έρχεται σε ευθυγράμμιση με τους στόχους του προγράμματος: την προώθηση της ενεργούς πολιτειότητας για τους μαθητές/τριες μέσα από βιωματικές δράσεις.
Επιπλέον, ενημερώσαμε με σχετικό φυλλάδιο τους γονείς των παιδιών για τη δραστηριότητα αυτή και τα πολλαπλά της οφέλη και τους παρακινήσαμε να συνεχίσουν  μαζί με τα παιδιά τους να  φωτογραφίζουν και να καταχωρούν στην πλατφόρμα φυτά που συναντούν στις βόλτες τους. Έτσι προτρέπουμε όλη την οικογένεια να γίνει επιστημονική ομάδα και με παιγνιώδη τρόπο να συμμετέχει στην Κοινωνία των Πολιτών- Παρατηρητήριο Πολιτών.

Γίνετε μέλος του Δικτύου μας

Share This
Μετάβαση στο περιεχόμενο