Η αστική βιοποικιλότητα και ο σχολικός κήπος

10 Φεβρουαρίου, 2023

AaBb

  • Σχολείο: 14o Δημοτικό Σχολείο
  • Δήμος/ περιοχή: Αιγάλεω
  • Τάξη/εις:  Ε΄ – ΣΤ΄
  • Ηλικίες μαθητών: 10 – 11  ετών
  • Αριθμός μαθητών: 15
  • Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Τζινιέρη Μαρία (Μεταπτυχιακή φοιτήτρια)
  • Χρόνος υλοποίησης: Ιούνιος έως και Δεκέμβριο 2021
  • Διδακτικές ώρες: 6
  • Πλατφόρμα/ Παρατηρητήριο Πολιτών (Π.Π.) : Pl@ntNet

Η δράση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια εκπόνησης μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας με τίτλο: «Σχεδιασμός ψηφιακού παιγνιδιού με θέμα τη βιοποικιλότητα του σχολικού κήπου στο πλαίσιο αξιοποίησης εκπαιδευτικών δράσεων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με ψηφιακά εργαλεία Επιστήμης των Πολιτών». Η συγκεκριμένη επιχείρησε να εμπλέξει μαθησιακά τους/τις μαθητές/τριες του σχολείου με την αστική βιοποικιλότητα και τη βιοποικιλότητα του σχολικού τους κήπου.
Από την πρώτη επαφή με τους μαθητές που συμμετείχαν ενημερώθηκαν για την Επιστήμη των Πολίτων και την κεντρική της ιδέα και τις δυνατότητες που προσφέρει η πλατφόρμα, οι οποίες είναι, όχι μόνο να ταυτοποιούν τις δικές τους συλλογές που προκύπτουν από την παρατήρηση φυτών, αλλά και να έχουν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων, δηλαδή μια ανεξάντλητη πηγή πληροφόρησης, την οποία δε, ανατροφοδοτούν οι ίδιοι οι μαθητές με τα δικά τους δεδομένα.
Με την περιήγηση στην πλατφόρμα, κάποια παιδιά ανέφεραν ότι την είχαν δει στο κινητό των γονιών τους, αλλά τα περισσότερα δεν την είχαν ακούσει. Η επίδειξη της λειτουργίας παρατήρησης, καταχώρησης και καταγραφής της πλατφόρμας πραγματοποιήθηκε μέσω του κινητού της εκπαιδευτικού, με επισκέψεις στον κήπο του σχολείου, τμηματικά με μικρές ομάδες των 3 παιδιών. Σε εκ νέου επισκέψεις της στο σχολείο, έγινε μια επαναληπτική επίδειξη και μια συζήτηση προκειμένου λυθούν απορίες για την πλατφόρμα.
Διαμοιράστηκε ένα Φύλλο Εργασίας, όπου παρέχονταν διευκρινίσεις και οδηγίες στους γονείς και στα παιδιά, για το τι έπρεπε να κάνουν οι μαθητές/τριες κατά τη διάρκεια της καθημερινότητάς τους, όποτε έχουν λίγο ελεύθερο χρόνο ή βρίσκονται μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, σε μία βόλτα στο πάρκο, στη γειτονιά, ή σε μια διαδρομή προς το σχολείο ή αλλού. Με το κινητό τους ή το κινητό των γονιών τους να παρατηρήσουν τη φύση, να φωτογραφίσουν φυτά, να τα αναγνωρίσουν μέσω της εφαρμογής, να τα ταυτοποιήσουν, να τα καταχωρήσουν και να λάβουν πληροφορίες για το καθένα από αυτά από πηγές της πλατφόρμας και εφ’ όσον το επιθυμούν να καταχωρήσουν δικές τους πληροφορίες.
Τέλος να καταγράψουν τις συλλογές τους στο Φύλλο εργασίας, με πληροφορίες για κάθε παρατήρηση, όπως, ημερομηνία, τοποθεσία της παρατήρησης, διαδρομή.
Η συλλογή δεδομένων με το Παρατηρητήριο Πολιτών Pl@ntNet, έδωσε την ευκαιρία στους/στις μαθητές/τριες να γνωρίσουν τη φύση με βιωματικό τρόπο, να συνδέσουν την τοπική με την εθνική και παγκόσμια χλωρίδα, αλλά και να καλλιεργήσουν το ερευνητικό τους πνεύμα με την ενεργή συνεισφορά στην παρατήρηση ή στην ανάλυση ενός παρατηρούμενου είδους – φυτού και την αποστολή των παρατηρήσεων ηλεκτρονικά στο κέντρο του έργου. Η δράση αυτή προσέφερε 173 παρατηρήσεις/καταγραφές στο Παρατηρητήριο Πολιτών Pl@ntNet.

Γίνετε μέλος του Δικτύου μας

Share This
Μετάβαση στο περιεχόμενο