Εξερευνώντας τα φυτά και τις μυρωδιές του σχολείου μας!

4 Φεβρουαρίου, 2023

AaBb

  • Σχολείο: 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου
  • Δήμος/ περιοχή: Ζωγράφου
  • Τάξεις: ΣΤ’
  • Ηλικίες μαθητών/ τριών: 12 ετών
  • Αριθμός μαθητών/ τριών: 20
  • Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μένια Δασκαλάκη
  • Έτος : 2020-2021
  • Πλατφόρμα Παρατηρητήριο Πολιτών (Π.Π.): Pl@ntNet, OdourCollect

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτέλεσε ένα ταξίδι- μία ευκαιρία για τα παιδιά να ανακαλύψουν τα φυτά και τις οσμές του σχολείου τους. Ξεκινώντας με ένα παιχνίδι αναγνώρισης των φυτών και των οσμών, προέκυψε μία συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τα προϊόντα που υπάρχουν στο σχολείο και το σπίτι των μαθητών/τριών και προέρχονται από την εκμετάλλευση κάποιου μέρους του δέντρου ή φυτού (π.χ. ξύλο, χαρτί, βρώσιμοι καρποί, φαρμακευτικές ουσίες, κ.λπ.).
Έπειτα, έγινε σύνδεση με το μάθημα της Φυσικής σχετικά με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και τα συστατικά μέρη φυτών (φύλλα, κορμό, ρίζες, έντομα, ζωντανοί οργανισμοί που αναπτύσσονται πάνω ή γύρω από τον κορμό του δέντρου, όπως τα μανιτάρια).
Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες περιηγήθηκαν στον χώρο του σχολείου τους και κατέγραψαν τα φυτά που συνάντησαν και ταυτόχρονα φωτογράφησαν τα σημεία με ευχάριστες και δυσάρεστες οσμές.
Η εφαρμογή Pl@ntnet, για την αυτόματη αναγνώριση/ ταυτοποίηση του επιστημονικού ονόματος του αντίστοιχου φυτικού είδους και η αντίστοιχη εφαρμογή OdourCollect για τις οσμές αξιοποιήθηκαν σε ένα μικρό βαθμό στον εσωτερικό χώρο του σχολείου, καθώς λόγω των τηρούμενων μέτρων ασφαλείας κατά του κορονοϊού για το συγκεκριμένο διάστημα δεν επιτρεπόταν οι επισκέψεις σε εξωτερικούς χώρους. Έτσι, δεν πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στον Εθνικό Κήπο, με σκοπό την εξοικείωση των μαθητών/τριών με τις δύο εφαρμογές και την εξερεύνηση ενός δεύτερου και διαφορετικού πεδίου. Παρόλα αυτά, οι μαθητές/τριες διαμόρφωσαν ένα δικό τους φυτολόγιο, αξιοποιώντας το φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες, που είχαν συλλέξει από τον χώρο του σχολείου τους και το παρουσίασαν στους/στις μαθητές/τριες των υπόλοιπων τάξεων κατά την ημέρα λήξης του σχολικού έτους.

Γίνετε μέλος του Δικτύου μας

Share This
Μετάβαση στο περιεχόμενο