Διαδρομές στο φυσικό περιβάλλον, τη τοπική ιστορία και τον κοινωνικό ιστό της Δ. Αθήνας-Αφετηρία ο σχολικός κήπος»

13 Ιανουαρίου, 2023

AaBb

  • Σχολείο: 1ο ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων
  • Δήμος/ περιοχή:  Άγιων Αναργύρων -Καματερού
  • Τάξη/εις: Α’
  • Ηλικία/ες μαθητών: 16 ετών
  • Αριθμός μαθητών: 24
  • Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Γρηπινιώτη Ράλλια
  • Χρόνος υλοποίησης:  15- 20/05/2022
  • Διδακτικές ώρες: 3 ώρες εβδομαδιαία
  • Πλατφόρμα/ Παρατηρητήριο Πολιτών (Π.Π.):  Pl@ntNet/ Cos4cloud

Το σχολικό έτος 2021-22 δημιουργήθηκε σχολικός κήπος με αρωματικά φυτά από την Περιβαλλοντική Ομάδα και την Α’ τάξη στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να βελτιώσουμε το υπάρχον χώμα της σχολικής αυλής και αφού αξιολογήσαμε τις συνθήκες και τις δυνατότητες που είχαμε λόγω του κλίματος, της φτωχής περιεκτικότητας του εδάφους σε θρεπτικά συστατικά και της δεδομένης έλλειψης ικανοποιητικού ποτίσματος τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι επιλέχθηκαν φυτά ανθεκτικά στις προηγούμενες συνθήκες, επιστρατεύτηκαν δεξιότητες και καλλιεργήθηκαν γνώσεις στους μαθητές που με ενθουσιασμό συμμετείχαν στην Δράση που ευελπιστούμε να συνεχιστεί και να επεκταθεί τα επόμενα χρόνια.
Οι μαθητές αρχικά οριοθέτησαν τον χώρο χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά (παλέτες) που έκοψαν και τοποθέτησαν κατάλληλα με την βοήθεια των εκπαιδευτικών και αξιοποιώντας γνώσεις από τα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος. Στην συνέχεια έσκαψαν και φρεζάρισαν το χώμα με στόχο την βελτίωση της ποιότητας του προσθέτοντας φυτόχωμα και βιολογικό κομπόστ στο έδαφος. Για την αγορά των αρωματικών φυτών επιλέξαμε ένα τοπικό φυτώριο. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να  γνωρίσουμε και να συμβουλευτούμε τους επαγγελματίες της γειτονιάς του σχολείου. Αξιοποιήθηκε ακόμη  η ευρηματικότητα κάποιων μαθητών για την επίλυση του προβλήματος του ποτίσματος.
Παράλληλα αποφασίσαμε να πειραματιστούμε με την κομποστοποίηση. Οι μαθητές χρησιμοποίησαν ανακυκλώσιμα υλικά για την κατασκευή κομποστοποιητή που στην διάρκεια της σχολικής χρονιάς τροφοδοτούσαν με οργανικά υπολείμματα όπως  φύλλα, φλούδες, καφές και φίλτρα καφέ, φακελάκια τσαγιού και ανάδευαν συστηματικά.
Κατά την διάρκεια των κηπευτικών εργασιών αξιοποιήθηκε η πλατφόρμα plantnet  που μαθητές και εκπαιδευτικοί κατέβασαν στα κινητά τους για την ταυτοποίηση των φυτών του κήπου,  την  αναζήτηση των φαρμακευτικών ιδιοτήτων τους και την παρουσίασή τους  στην πλατφόρμα thinglink.
Αναζητήθηκαν ακόμη τα ονόματα και τα χαρακτηριστικά των ξενιστών, των χωροκατακτητικών φυτών κατά το βοτάνισμα τους ανοιξιάτικους μήνες. Η χρήση της πλατφόρμας επεκτάθηκε στην καταγραφή των δένδρων της σχολικής αυλής, ερευνήθηκαν στο διαδίκτυο οι δικές τους απαιτήσεις σε νερό και χώμα  και έγινε συζήτηση πάνω στο θέμα της επιλογής τους από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων, τις παρεμβάσεις που έγιναν στο πέρασμα των χρόνων με διάφορες Δράσεις (ταυτοποιήθηκαν οι θάμνοι, τα δένδρα, τα φυτά που προστέθηκαν  στην σχολική αυλή) και την επιτυχία ή αστοχία τους ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και την ανάπτυξη των φυτών. Στη συνέχεια ή Δράση επεκτάθηκε στην γειτονιά του σχολείου καταγράφοντας τα είδη δένδρων που υπάρχουν κατά μήκος των πεζοδρομίων, την ενδημική χλωρίδα και τα χαρακτηριστικά της. Χρησιμοποιήθηκε ακόμη από τους μαθητές κατά την εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης  και το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (κήπος με τα αρωματικά φυτά) για την γνωριμία και την  ταυτοποίηση των φυτών που συναντήσαμε.

Γίνετε μέλος του Δικτύου μας

Share This
Μετάβαση στο περιεχόμενο