- Σχολείο: 6ο Δημοτικό Σχολείο Χίου
- Δήμος/ περιοχή: Χίος
- Τάξεις: Β’-Ε’
- Ηλικίες μαθητών/ τριών: 8-11 ετών
- Αριθμός μαθητών/ τριών: 64
- Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ματρώνα Παππά (ΠΕ11)
- Έτος : 2022
- Διδακτικές ώρες: 24
- Πλατφόρμα/ Παρατηρητήριο Πολιτών (Π.Π.): Pl@ntNet, OdourCollect
Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελεί μια προσαρμογή ενός εκπαιδευτικού σεναρίου που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο εκπαιδευτικού σεμιναρίου το οποίο οργανώθηκε από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α., για το έργο Cos4Cloud. H μελέτη περίπτωσης που αναπτύσσεται εδώ, διερευνά τον τρόπο ενσωμάτωσης των παρατηρίων πολιτών ως εργαλεία στη σχολική περιβαλλοντική εκπαίδευση. Αυτό το εκπαιδευτικό σενάριο σχεδιάστηκε για να αναδείξει την αξία των υγροτόπων και να εμπλέξει παιδιά δημοτικού σχολείου σε δύο παρατηρητήρια πολιτών. Οι δραστηριότητες υποστηρίζουν μια προσέγγιση που βασίζεται σε “συναντήσεις” παιδιών με το “περισσότερο από τον άνθρωπο” περιβάλλον και με την εγγενή αξία της φύσης, διερευνώντας παράλληλα τη βιοποικιλότητα και την περιβαλλοντική ποιότητα, τονίζοντας τις απειλές για αυτή.
Για την έξοδό μας στο πεδίο δημιουργήθηκα τέσσερις μεικτές ομάδες μαθητών και οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν εκεί, περιλάμβαναν πολυ-αισθητηριακές εξερευνήσεις. Οι εξερευνήσεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα της ανάδειξης της σημασίας του τοπίου που είναι συνδεδεμένο με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του τόπου του κάθε παιδιού.
-Οι αισθητηριακοί περίπατοι κατά μήκος της ακτογραμμής, τα παιχνίδια “τυφλόμυγας” και η πραγματοποίηση περιβαλλοντικών μονοπατιών, σε συνδυασμό με υπαίθρια εκπαιδευτικά παιχνίδια με σκοπό την εξερεύνηση της βιοποικιλότητας, με τη χρήση της εφαρμογής του Pl@ntNet ήταν κάποιες από τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν με τα παιδιά. Η έμφαση δόθηκε σε δύο συγκεκριμένες δραστηριότητες.
-Στην πρώτη δραστηριότητα, προτρέψαμε στα παιδιά να επιλέξουν ένα δικό τους χώρο 1τμ., να πάρουν το χρόνο τους και να συνδεθούν με αυτόν. Στη συνέχεια με τη χρήση της εφαρμογής Pl@ntNet, παρατήρησαν τη βιοποικιλότητα και φωτογράφισαν φυτά και λουλούδια.
-Η δεύτερη δραστηριότητα αφορούσε ένα μονοπάτι περιβαλλοντικών οσμών. Τα παιδιά πραγματοποίησαν αισθητηριακούς περιπάτους, ακολουθώντας την ακτογραμμή του υγρότοπου. Σε ζευγάρια, το ένα παιδί με κλειστά μάτια και το άλλο ως οδηγός του, αναγνωρίζανε και περιέγραφαν τις οσμές με βάση τα χαρακτηριστικά που παρέχονται από την πλατφόρμα OdourCollect. Το παιδί- οδηγός καταγράφει τα οσφρητικά δεδομένα στην εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο και στη συνέχεια μαζί με το ζευγάρι του, εντοπίζουν την προέλευση/ την αιτία των οσμών και βγάζουν φωτογραφίες.