Επιμορφωτικό σεμινάριο του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ για εκπαιδευτικούς του νομού Αργολίδας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Cos4Cloud (10/02/2023)

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ (ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ) οργάνωσε και υλοποίησε επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς του νομού Αργολίδας με θέμα: “Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία & Επιστήμη των Πολιτών: Δράσεις και Προοπτικές”, την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 στον χώρο της Βιβλιοθήκης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άργους. Η διοργάνωση έγινε με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας και σε συνεργασία με το 3ο Δημοτικό Σχολείο Άργους.

Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν από τη Μαρία Δασκολιά (Δ/ντρια του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ) και τους συνεργάτες, εκπαιδευτικούς και διδάκτορες, Νάγια Γρίλλια και Δημήτρη Γκότζο:
-οι μέχρι σήμερα δράσεις και οι νέες δυνατότητες συμμετοχής στο εκπαιδευτικό δίκτυο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία και Επιστήμη των Πολιτών», που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Cos4Cloud.
– τα Παρατηρητήρια Πολιτών για τη βιοποικιλότητα και την περιβαλλοντική ποιότητα Pl@ntNet, MINKA, και OdourCollect.
-παραδείγματα εκπαιδευτικών σεναρίων που σχεδιάστηκαν από συνεργάτες της Ομάδας έργου και έχουν υλοποιηθεί υλοποιηθεί σε σχολεία.

Το δεύτερο μέρος του σεμιναρίου περιλάμβανε δραστηριότητες, συζήτηση σε ομάδες και αναστοχασμό στην ολομέλεια σχετικά με το πώς μπορούν εκπαιδευτικοί να εντάξουν δημιουργικά τα Παρατηρητήρια Πολιτών στην εκπαιδευτική πράξη καθώς και η συνεργατική επεξεργασία προτάσεων/ιδεών για νέα σχολικά προγράμματα και δραστηριότητες.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν και συμμετείχαν δημιουργικά 20 εκπαιδευτικοί.

Συμμετοχή ύστερα από πρόσκληση της ομάδας του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ σε κύκλο σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Arsinoe (08/02/2023)

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ (ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ) συμμετείχε ύστερα από πρόσκληση στον κύκλο σεμιναρίων “TrainingforTrainers-T4T” που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ARSINOE.
Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης (webinar) που πραγματοποιήθηκε στις 08/02/2023, η Ομάδα του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ παρουσίασε διαφορετικές δράσεις, παραγόμενα και αποτελέσματα της συμβολής του ΕργΠΕ- ΕΚΠΑ στο έργο Cos4Cloud. Στόχος της συνάντησης ήταν η μεταφορά της εμπειρίας και η ανάδειξη των καλών πρακτικών από το ένα έργο στο άλλο και η ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τις καινοτομίες που αναπτύχθηκαν και είναι στη διάθεσή τους.
Ειδικότερα, η επικεφαλής της ομάδας έργου του ΕΚΠΑ κ. Μαρία Δασκολιά παρουσίασε το συνολικό πλαίσιο για τις «Δράσεις για την ενσωμάτωση της Επιστήμης των Πολιτών στη σχολική Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργουCos4Cloud» που ενεργοποίησε και υλοποίησε το ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ, ενώ πιο εξειδικευμένη πληροφόρηση για επιμέρους διαστάσεις του έργου δόθηκε από μέλη της ομάδας έργου:
Ο Δημήτρης Γκότζος μίλησε για τα «Παρατηρητήρια Πολιτών στο έργο Cos4Cloud και τις δυνατότητες αξιοποίησής τους στη σχολική εκπαίδευση».
Η Άννα Τρίγκατζη εξήγησε τον «Συνεργατικό σχεδιασμό εκπαιδευτικών σεναρίων για την ενσωμάτωση της Επιστήμης των Πολιτών σε σχολικά προγράμματαΠεριβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αειφορία με αξιοποίηση των ΠΠ του έργουCos4Cloud»
Η Ματρώνα Παππά παρουσίασε την «Case study 1: Μαθητέςδημοτικού σχολείουανακαλύπτουν καιπαρατηρούν τον ανθρώπινοκαι τον μη-ανθρώπινοκόσμο ενός υγροβιότοπουμε το Pl@ntNet και τοOdourCollect», ενώ τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια,
Η Ζαχαρένια Δασκαλάκη με την «Case study 2: Με τα «πρωτάκια» στον ΕθνικόΚήπο. Μαθητές και γονείςως ενεργοί πολίτεςκαταγράφουν την χλωριδικήποικιλότητα ενός αστικούπάρκου στο κέντρο της πόλης», και
Η Άννα Τρίγκατζη με την «Case study 3: Καταγραφή της βιοποικιλότητας στην Πάρνηθα 15 χρόνια μετά τημεγάλη πυρκαγιά. Εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή με το Pl@ntNet για μαθητέςλυκείου».
Την εκδήλωσε έκλεισε με την παρουσίασή της η Μαρία Πλιώτα με θέμα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία και Επιστήμη των Πολιτών»: Ένα νέο εκπαιδευτικό δίκτυο συνεργασίας και κοινής δράσης».
Το webinar παρακολούθησαν περίπου 60 εκπαιδευτικοί καθώς και συνεργάτες και ερευνητές της ομάδας έργου Arsinoe.

Αφίσα Εκπαιδευτικής Ημερίδας με θέμα:
«Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία & Επιστήμη των Πολιτών. Δράσεις και Προοπτικές.»

Συμμετοχή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο τελικό project meeting για το ευρωπαϊκό έργο Cos4Cloud

1η ημέρα της τελικής συνάντησης εργασίας για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού έργου #Cos4Cloud.
Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ως επίσημος εταίρος του έργου, παρουσίασε το σύνολο των δράσεων και τα αποτελέσματα της έρευνας που υλοποίησε μέσα στην τριετία. Η ημέρα έκλεισε με την από κοινού ανάδειξη των σημαντικών επιτευγμάτων του έργου από όλους τους εταίρους, ανάμεσα στα οποία ξεχωριστή θέση είχε κατά γενική ομολογία όλο το πρόγραμμα δράσεων του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ για τη δημιουργία υποστηρικτικών δομών, συνθηκών και προϋποθέσεων δημιουργικής ενσωμάτωσης της επιστήμης των πολιτών και των περιβαλλοντικών παρατηρητηρίων πολιτών σε εκπαιδευτικές πρακτικές Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αειφορία.

Επιμορφωτική εκδήλωση του Κ.Ε.ΠΕ.Α. του Μητροπολιτικού Πάρκου Α. Τρίτση
(28/1/2023)

Στις 28 Φεβρουαρίου 2023 το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ υποστήριξε με εισήγηση της κ. Μ. Δασκολιά την πρώτη επιμορφωτική εκδήλωση του νεοσύστατου Κ.Ε.ΠΕ.Α. του Μητροπολιτικού Πάρκου Α. Τρίτση με τίτλο: «Το Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνη Τρίτση ως πεδίο Εκπαίδευσης για την Αειφορία».
Ο τίτλος της εισήγησης ήταν: “Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και επιστήμη των πολιτών στα αστικά πάρκα: Παιδαγωγικές συνέργειες και μαθησιακές ευκαιρίες με στόχο την αειφορία”. Πολλά συγχαρητήρια στον προϊστάμενο κ. Χατζηελευθερίου και τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας, κ. Κατερίνα Νταή και κ. Έλενα Λαμπροπούλου για τη διοργάνωση, καθώς και στους/ις Υπευθύνους/ες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Α/βάθμιας Γ΄ Αθήνας, Β/βάθμιας Γ΄ Αθήνας, Α/βάθμιας Δ΄ Αθήνας και Β/θμιας Δ΄ Αθήνας, που συνέβαλαν σε αυτή.

Συμμετοχή του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ ΣΤΟ 6ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Ποιοτική Έρευνα (ECQI 2023, 11-13/1/2023)

Το ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ συμμετείχε στο 6ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Ποιοτική Έρευνα (6th European Congress of Qualitative Inquiry) που πραγματοποιήθηκε στο Portsmouth του Ηνωμένου Βασιλείου 11-13 Ιανουαρίου 2023.
Οι κκ. Μαρία Δασκολιά (Aναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Διευθύντρια του ΕργΠε-ΕΚΠΑ και επικεφαλής της ομάδας έργου του ΕργΠε-ΕΚΠΑ στο Cos4Cloud), Παναγιώτα-Μαρία Γρίλλια (Υποψήφια Διδάκτορας στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Μέλος της ομάδας έργου) και Ματρώνα Παππά (Υποψήφια Διδάκτορας στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Μέλος της ομάδας έργου) παρουσίασαν το έργο της ομάδας στο πλαίσιο του Cos4Cloud με τις ακόλουθες δύο εργασίες:

  • “Emerging learning opportunities from the integration of two citizen observatories in school environmental education for sustainability drawing on post-humanist/neo- materialist perspectives”, που υπογράφεται από τις Matrona Pappa and Maria Daskolia
  • “Looking into the “blackbox” of a European Horizon 2020 project: How new materialist and post-humanist ontology bumps into Cos4Cloud project”, που υπογράφεται από τις Naya Grillia, Matrona Pappa, Anna Trigatzi and Maria Daskolia

Συμμετοχή του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Εκπαίδευση και τη Διδασκαλία (ETCONF 2022, 2-4/12/2022)

Το ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ συμμετείχε στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Εκπαίδευση και τη Διδασκαλία (4th World Conference on Education and Teaching) που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι 02-04/12-2023 και παρουσίασε το έργο του στο πλαίσιο του Cos4Cloud σχετικά με το επιμορφωτικό πρόγραμμα που υλοποίησε για εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να ενσωματώσουν την Επιστήμη των Πολιτών στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
Ειδικότερα, η κ. Μαρία Δασκολιά (Aναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ , Διευθύντρια του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ και επικεφαλής της ομάδας έργου του ΕργΠε-ΕΚΠΑ στο Cos4Cloud) παρουσίασε την εργασία με τίτλο ” Empowering Greek teachers to integrate citizen science in their school environmental education practices through an online training course” η οποία υπογράφεται από τις M. Daskolia, N. Grillia & M. Pliota.

Το ΕΡΓΠΕ- ΕΚΠΑ σε συνάντηση εργασίας για τη δημιουργία δικτύου σχολείων για την επιστήμη των πολιτών και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (11/11/2022)

Το ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας με τίτλο “Innovative tools to introduce environmental citizen science projects into school” η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη στις 11 Νοεμβρίου 2022. Οι κ.κ. Μαρία Δασκολιά (Aναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ , Διευθύντρια του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ και επικεφαλής της ομάδας έργου του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ στο Cos4Cloud) και Μαρία Πλιώτα (συνεργάτιδα του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ και μέλος της ομάδας έργου του Cos4Cloud), παρουσίασαν το έργο που έχουν κάνει στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου Cos4Cloud και διερεύνησαν πιθανές συνεργασίες μεταξύ σχολείων της Βαρκελώνης και της Αθήνας στο πλαίσιο του έργου. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Ισπανοί εταίροι καθώς και φορείς που σχετίζονται με τον τομέα της εκπαίδευσης στη Βαρκελώνη.

Συμμετοχή του Εργαστήριου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο 15o Διεθνές Συνέδριο για την Εκπαίδευση, την Έρευνα και την Καινοτομία ( ICERI 2022, 7-9/11/2022)

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – ΕργΠΕ, ΕΚΠΑ συμμετείχε στο 15ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο ICERI (15th annual International Conference of Education, Research and Innovation) που πραγματοποιήθηκε 7-9 Νοεμβρίου 2022 στη Σεβίλλη της Ισπανίας.
Οι κ.κ. Μαρία Δασκολιά (Aναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ , Διευθύντρια του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ και επικεφαλής της ομάδας έργου του ΕργΠε-ΕΚΠΑ στο Cos4Cloud) και Άννα Τρίγκατζη (υποψήφια διδάκτορας στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, μέλος της ομάδας έργου του Cos4Cloud), εκπροσώπησαν το ΕργΠΕ – ΕΚΠΑ στο συνέδριο και παρουσίασαν το έργο της ομάδας στο πλαίσιο του Cos4Cloud με τις παρακάτω ανακοινώσεις:

  • “Integrating Citizen Observatories into school environmental education for sustainability: design and evaluation of a case study engaging students with Pl@ntNet and ODOURCOLLECT” που υπογράφεται από τους M. Daskolia, M. Pappa, A.Joly, P.Bonnet, R. Arias, J. Piera, K. Soacha
  • “Citizen Science and Environmental Oral History in Climate Education. Integrating the use of a citizen observatory for biodiversity monitoring into a climate change education project”, που υπογράφεται από τους M. Daskolia, A. Trigatzi, J. Piera, S.M. Woods, P. Bonnet

Ευρωπαϊκό σεμινάριο από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου Cos4Cloud (22/10/2022)

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το ευρωπαϊκό workshop που διοργάνωσε το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ στο πλαίσιο του Cos4Cloud project στον χώρο του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών στο κτήμα Συγγρού, με θέμα:

“Innovative tools to introduce environmental citizen science projects into school”

με τη συνεργασία του Instituto de Ciencias del Mar του Εθνικού Συμβουλίου Επιστημονικής Έρευνας της Ισπανίας (ICM-CSIC) στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών του Κτήματος Συγγρού.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί των Διευθύνσεων Αττικής που υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιστήμης των πολιτών στα σχολεία τους με την υποστήριξη και καθοδήγηση του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ, καθώς και μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Ευχαριστούμε όλες και όλους τις/τους συμμετέχουσες/ντες για την ενεργητική συμβολή τους στις εργασίες και τις δραστηριότητες και τις/τους συναδέλφους και συνεργάτες που στήριξαν επιμορφωτικά και οργανωτικά το σεμινάριο.

Συμμετοχή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο 1ο διεθνές διαδικτυακό συνέδριο “Innovative practices in teaching and learning for building a sustainable and just society” (14-16/10/2022)

To EργΠΕ-ΕΚΠΑ συμμετείχε στο 1ο Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο με θέμα “Innovative practices in teaching and learning for building a sustainable and just society “ που διοργάνωσε το RCE (Περιφερειακό Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη) Κρήτης στις 14-16/10/2022.
Το ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ εκπροσώπησε ο Δρ. Δημήτριος Γκότζος (μέλος της ομάδας έργου του Cos4Cloud), με την κάτωθι εισήγηση:
“ Integrating Citizen Science into Environmental Education for Sustainability, Design and implementation of an online training course to foster participation in building sustainable and just societies through school education”. Η εισήγηση υπογράφεται από τους Μαρία Δασκολιά, Δημήτριος Γκότζος, Νάγια Γρίλλια (ΕΚΠΑ) . Στη συγγραφή της εισήγησης συμμετείχαν επίσης οι Jaume Piera και Karen Soacha από το Εθνικό Συμβούλιο Επιστημονικής Έρευνας της Ισπανίας (ICM-CSIC).
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση της εισήγησης εδώ.

Συμμετοχή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε διεθνές συνέδριο εκπαίδευσης για τις επιστήμες και την τεχνολογία (6-7/10/2022)

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – ΕργΠΕ, ΕΚΠΑ συμμετείχε στο 3ο Διεθνές Συνέδριο στην Εκπαίδευση για τις Επιστήμες και την Τεχνολογία (STE2022 – 3RD INTERNATIONAL CONFERENCE ON SCIENCE AND TECHNOLOGY EDUCATION), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Πόρτο της Πορτογαλίας 6 και 7 Οκτωβρίου 2022.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε εργασία με τίτλο:

”Embedding technology in children’s experiencing and learning of their urban nature environments. Educational uses of two citizen observatories in the context of an environmental education project”, η οποία υπογράφεται από τις: M. Daskolia, M. Pappa, Z. Daskalaki, A. Trigatzi, M. Pliota (National and Kapodistrian University of Athens, Greece), καθώς και από τους A. Joly, P. Bonnet, R. Arias, K. Soacha, and J. Piera, όλοι μέλη του consortium του ευρωπαϊκού έργου #Cos4Cloud.

Το ΕργΠΕ/ΕΚΠΑ εκπροσωπήθηκε από την ερευνητική συνεργάτιδα κ. Μαρία Πλιώτα (Maria Pliota), η οποία παρουσίασε με προφορική ανακοίνωση σε διεθνές ακροατήριο ερευνητών το πλαίσιο, τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της έρευνας.

Συμμετοχή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Επιστήμη των Πολιτών (ECSA 2022 (5-8/10/2022)

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – ΕργΠΕ, ΕΚΠΑ συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Επιστήμη των Πολιτών (ECSA) με τίτλο “Citizen Science for Planetary Health”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο της Γερμανίας 5-8 Οκτωβρίου 2022.
Στο συνέδριο έγιναν προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις σχετικά με το έργο του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ στο Cos4Cloud.
Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν οι κάτωθι εργασίες:
1. “Integrating citizen science in school environmental education within the European Cos4Cloud project: overall strategy and supporting actions” που υπογράφεται από τους Maria Daskolia, Dimitris Gkotzos, Anna Trigatzi, Matrona Pappa, Zacharenia Daskalaki, Maria Pliota, Naya Grillia, Ioannis Konstantinidis, Janice Ansine and Jaume Piera
2. “Citizen observatories as educational tools in school environmental education: “My own private 1m²” and “Scenting around-the-walk: the environmental odours’ trail”” που υπογράφεται από τους Matrona Pappa, Maria Daskolia, Anna Trigatzi, Alexis Joly, Rosa Arias και Jaume Piera
3. “What happened to the Forest of Giants?” Integrating a citizen science tool in an interdisciplinary environmental education project for monitoring the flora in the suburban forest of Parnitha” που υπογράφεται από τους Anna Trigatzi, Maria Daskolia, Matrona Pappa, Maria Pliota, Pierre Bonnet, Sonia Liñán
4. “Expanding the learning potential of a citizen observatory – Young students as contributors, players and designers of a digital game in a school environmental education project”, που υπογράφεται από τους Zacharenia Daskalaki, Maria Daskolia, Maria Tzinieri, Chronis Kynigos, Pierre Bonnet, Ángela Justamante Rodríguez και Karen Soacha
5. “Children as young researchers and intergenerational ambassadors of Citizen Observatories: a case study of a pedagogical use of Pl@ntnet within an environmental education project”, που υπογράφεται από τους Zacharenia Daskalaki, Maria Daskolia, Dimitris Gkotzos, Alexis Joly, Ángela Justamante Rodríguez, Karen Soacha
Όλοι οι υπογράφοντες στις παραπάνω ανακοινώσεις είναι μέλη του consortium του ευρωπαϊκού έργου Cos4Cloud.

Παρουσίαση του Παρατηρητηρίου Πολιτών Pl@ntnet στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΤΠΕ (16-18/09/2022)

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ συμμετείχε στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΤΠΕ «Ένταξη και Χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία», που έλαβε χώρα 16-18 Σεπτεμβρίου 2022 στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Στο συνέδριο παρουσιάστηκε κοινή εργασία των Ζ. Δασκαλάκη, Μ. Δασκολιά και Δ. Γκότζου με θέμα «Με το Παρατηρητήριο Πολιτών Pl@ntNet στον Εθνικό Κήπο. Υλοποίηση και αξιολόγηση εκπαιδευτικού σεναρίου στο πλαίσιο ενός προγράμματος Επιστήμης των Πολιτών και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.»

Η εκπαιδευτική δράση και έρευνα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Cos4Cloud.

Συμμετοχή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο διεθνές συνέδριο EDULEARN (4-6/7/2022)

To Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης –ΕργΠΕ, ΕΚΠΑ συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο EDULEARN (International Conference on Education and New Learning Technologies) που πραγματοποιήθηκε στην Πάλμα της Ισπανίας 4-6 Ιουλίου 2022.

Το ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ εκπροσώπησε η κ. Μαρία Δασκολιά (Aναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ , Διευθύντρια του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ και επικεφαλής της ομάδας έργου του ΕργΠε-ΕΚΠΑ στο Cos4Cloud), η οποία παρουσίασε την εργασία “Engaging teachers in the co-design of educational scenarios aiming to integrate citizen observatories technologies into school-based environmental education”, που υπογράφεται από τους M. Daskolia (NKUA), J. Piera & K. Soacha (ICM-SCIC).

Παρουσίαση του διαδικτυακού επιμορφωτικού προγράμματος για την ενσωμάτωση της Επιστήμης των Πολιτών στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία στο πλαίσιο του έργου Cos4Cloud στο 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Π.Τ.Δ.Ε. του Παν. Ιωαννίνων (13-15/05/2022)

 

Το ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ συμμετείχε στο 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα “Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Σύγχρονες προκλήσεις και προβληματισμοί”, που διοργάνωσε το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στις 13, 14 & 15 Μαΐου και παρουσίασε μέρος της επιτελούμενης έρευνας στο ευρωπαϊκό έργο Cos4Cloud με τη εργασία με τίτλο “Ενσωμάτωση της Επιστήμης των Πολιτών στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία στο πλαίσιο του έργου Cos4Cloud: Αξιολόγηση ενός διαδικτυακού επιμορφωτικού προγράμματος συμμετοχής εκπαιδευτικών και φορέων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αειφορία”, που υπογράφεται από τους Μαρία Δασκολιά, Άννα Τρίγκατζη, Ματρώνα Παππά, Ζαχαρένια Δασκαλάκη & Δημήτριο Γκότζο. Στην εργασία αυτή παρουσιάστηκε η προσέγγιση και τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε για την αξιολόγηση του σχεδιασμού και της υλοποίησης ενός διαδικτυακού επιμορφωτικού προγράμματος ενδυνάμωσης εκπαιδευτικών στην ενσωμάτωση της επιστήμης των πολιτών στην πρακτική τους στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

Επιμορφωτικό Σεμινάριο του ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Δραπετσώνας με τη συνδιοργάνωση και συμμετοχή του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ (20-21/05/2022)

 

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ ήταν μεταξύ των κύριων διοργανωτών του διήμερου επιμορφωτικού σεμιναρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς με θέμα “Οι μνήμες της βιομηχανικής κληρονομιάς συναντούν την Επιστήμη των Πολιτών στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας», που πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Μαΐου 2022.

To σεμινάριο οργανώθηκε με την κύρια ευθύνη του ΚΠΕ Δραπετσώνας, και με άλλους συνδιοργανωτές τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, το 6ο ΠΕΚΕΣ Αττικής και τις Διευθύνσεις ΠΕ και ΔΕ Β’ Αθήνας και Πειραιά.

Περιλάμβανε θεωρητικό και βιωματικό μέρος και στόχευε στη γνωριμία των επιμορφούμενων εκπαιδευτικών με την Επιστήμη των Πολιτών και τα Παρατηρήτρια Πολιτών και τη συμβολή τους στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία, εστιάζοντας σε μια ιδιαίτερη περιοχή βιομηχανικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, που είναι ο χώρος του πρώην εργοστασίου λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Κατά την πρώτη ημέρα του σεμιναρίου η Αν. Καθηγ. Μαρία Δασκολιά και Δ/ντρια του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ μίλησε με θέμα: «Επιστήμη των Πολιτών και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία: προωθώντας συνέργειες στο σχολείο προς όφελος της επιστήμης, του περιβάλλοντος και της εκπαίδευσης». Στη συνέχεια, ο Δρ. Δημήτρης Γκότζος και συνεργάτης του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ παρουσίασε τη χρήση και αξιοποίηση των Παρατηρητηρίων Πολιτών Natusfera, Pl@ntNet και OdourCollect του ευρωπαϊκού έργου στο οποίο το ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ συμμετέχει ως επίσημος εταίρος.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε δραστηριότητα μελέτης πεδίου στον πρώην βιομηχανικό χώρο του εργοστασίου λιπασμάτων με αντικείμενο την καταγραφή της βιοποικιλότητας της περιοχής με το Pl@ntNet και της ρύπανσης οσμών με το OdourCollect, ενώ πραγματοποιήθηκε και μια μικρής κλίμακας δράση Bioblitz.

Διαδικτυακή επιμορφωτική δράση του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΠΕ Πέλλας (05-04-2022)

 

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ οργάνωσε και πραγματοποίησε τη διαδικτυακή επιμορφωτική δράση «Επιστήμη των Πολιτών, Ενεργή Πολιτειότητα και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία» σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, κ. Μπέτυ Φράγκου και με τη συμμετοχή περίπου 80 εκπαιδευτικών.

Η ομάδα του ΕΚΠΑ παρουσίασε την Επιστήμη των Πολιτών και το έργο Cos4Cloud σε σχεδόν 80 εκπαιδευτικούς δημοτικών σχολείων που εμπλέκονται στην υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον τους κάλεσε να εγγραφούν –μέσω της παρούσας ιστοσελιδας – στο νέο εθνικό εκπαιδευτικό δίκτυο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία και την Επιστήμη των Πολιτών».

Τα μέλη της ομάδας του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ έκαναν τις παρακάτω παρουσιάσεις και στη συνέχεια συζήτησαν με τους εκπαιδευτικούς για τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του έργου Cos4Cloud.

  • Μαρία Δασκολιά: «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία και Επιστήμη των Πολιτών: Ενδυναμώνοντας τους μαθητές/τις μαθήτριες ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες στα σχολεία και τις κοινότητές τους».
  • Δημήτρης Γκότζος: «Ψηφιακή Πολιτειότητα για το περιβάλλον και την αειφορία μέσα από τα Παρατηρητήρια Πολιτών του έργου Cos4Cloud”
  • Ματρώνα Παππά, Μένια Δασκαλάκη και Άννα Τρίγκατζη: «Από το σχολείο στη γειτονιά και την κοινότητα: ιδέες για υλοποίηση δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την αειφορία με τη χρήση των εργαλείων της Επιστήμης των Πολιτών του έργου Cos4Cloud”.

Διαδικτυακή Επιμορφωτική Ημερίδα του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ και του ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Μακρινίτσας (04/04/2022)

 

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ πραγματοποίησε διαδικτυακή επιμορφωτική ημερίδα σε συνεργασία και με την οργανωτική πρωτοβουλία και υποστήριξη του ΚΠΕ Μακρινίτσας  σε θέματα Επιστήμης των Πολιτών και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2022.

Το θέμα της ημερίδας ήταν «Τα βότανα στη ζωή μας- Επιστήμη των Πολιτών και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» και την παρακολούθησαν περισσότεροι από 600 εκπαιδευτικοί και στελέχη της εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, η Αν. Καθηγήτρια Μαρία Δασκολιά και Δ/ντρια του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ μίλησε με θέμα «Επιστήμη των Πολιτών και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: μία αμοιβαία ευεργετική συνεργασία για τη φύση, την επιστήμη και την εκπαίδευση». Ο Δρ. Δημήτρης Γκότζος και συνεργάτης του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ παρουσίασε τις δυνατότητες των Παρατηρητηρίων Πολιτών του έργου Cos4Cloud για την αναγνώριση και καταγραφή των βοτάνων και των αρωματικών φυτών. Τέλος, οι υποψήφιες Δρ. και συνεργατιδες του ΕργΠε-ΕΚΠΑ Άννα Τρίγκατζη, Ματρώνα Παππά και Μένια Δασκαλάκη μίλησαν με θέμα «Σενάρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που στηρίζονται στα εργαλεία και τις τεχνολογίες  της ψηφιακής επιστήμης των πολιτών του έργου Cos4Cloud».

Συμμετοχή του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ στο 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (14-18/03/2022)

Το ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ συμμετείχε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (WEEC) που έλαβε χώρα στην Πράγα 14-18 Μαρτίου 2022, παρουσιάζοντας ανάμεσα σε άλλα και την έρευνα που επιτελείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Cos4Cloud project.

Το ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ και το έργο εκπροσώπησαν οι Μαρία Δασκολιά, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, διευθύντρια του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ και συντονίστρια στο έργο Cos4Cloud για την ενσωμάτωση της Επιστήμης των Πολιτών στο σχολείο και η Νάγια Γρίλλια, υποψήφια Διδάκτωρ στο ΕΚΠΑ και μέλος της ομάδας έργου Cos4Cloud.

Στην παρουσίασή τους, υπογράμμισαν τη γενική στρατηγική του έργου για την ενσωμάτωση της Επιστήμης των Πολιτών και τις τεχνολογίες/νέες υπηρεσίες του έργου στην σχολική περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Στη συνέχεια, ανάλυσαν την προσέγγιση του σχεδιασμού που εφάρμοσε το ΕΚΠΑ σε σχέση με το εξάμηνο διαδικτυακό επιμορφωτικό πρόγραμμα που οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε με στόχο να ενδυναμώσει τους Έλληνες εκπαιδευτικούς που υλοποιούν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης καθώς και εκπαιδευτικά στελέχη στην ενσωμάτωση της Επιστήμης των Πολιτών στην λειτουργία του σχολείου.

Τέλος, επεξήγησαν τη διαμορφωτική αξιολόγηση που υλοποιήθηκε σε 2 επίπεδα ώστε να συλλεχθούν στοιχεία πριν την αρχή της επιμόρφωσης (π.χ. για το προφίλ και το κίνητρο των συμμετεχόντων) και κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος (π.χ. οι ανάγκες και οι προσδοκίες των συμμετεχόντων από τον συνολικό σχεδιασμό καθώς και συγκεκριμένες οπτικές της υλοποίησης του προγράμματος καθώς και οι απόψεις/σκέψεις τους για την εμπειρία τους ως επιμορφούμενοι) ως μια περισσότερο ολιστική προσέγγιση με στόχο την καλύτερη κατανόηση και υποστήριξη της επιμορφωτικής εμπειρίας και των αποτελεσμάτων της.

Η Επιστήμη των Πολιτών ως καινοτόμο εργαλείο διδασκαλίας και μάθησης στα σχολικά προγράμματα: συνέντευξη της Μαρίας Δασκολιά, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας ΕΚΠΑ

 

➡️ Πώς η Επιστήμη των Πολιτών μπορεί να εισαχθεί στα σχολικά προγράμματα ως καινοτόμο εργαλείο διδασκαλίας και μάθησης;
➡️ Υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα (“success stories”) εφαρμογής της Επιστήμης των Πολιτών στην Ελλάδα;
➡️ Ποια Παρατηρητήρια Πολιτών έχουν αξιοποιηθεί σε προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας;
➡️ Πώς μπορεί να ενισχυθεί η δημιουργικότητα των εκπαιδευτικών σε καινοτόμες δράσεις;
Διαβάστε τις απαντήσεις για αυτά και άλλα ερωτήματα στη συνέντευξη που παραχώρησε η κ. Μαρία Δασκολιά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, για την ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού έργου #Cos4Cloud, στο οποίο το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συμμετέχει ως επίσημος εταίρος:

Συμμετοχή του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ στο Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο “Real World-Real Education” (26-02-2022)

 

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΕργΠΕ) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ, με επικεφαλής την κ. Μαρία Δασκολιά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, έλαβε μέρος στις εργασίες του Διεθνούς Διαδικτυακού Συνεδρίου με τίτλο “REAL WORLD – REAL EDUCATION”, το οποίο διοργανώθηκε από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν καινοτόμες και ρεαλιστικές προτάσεις σχετικά με την εκπαίδευση σε ένα Σύγχρονο Σχολείο, με άξονα τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η ερευνητική ομάδα του ΕργΠΕ συμμετείχε στη Θεματική Ενότητα «Εκπαιδευτική Καινοτομία» με δύο ανακοινώσεις, οι οποίες βασίζονται σε αποτελέσματα που έχουν παραχθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Cos4Cloud στο οποίο το ΕργΠΕ είναι επίσημος εταίρος. Συγκεκριμένα:
«Επιστήμη των Πολιτών και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Μια ιστορία καινοτομίας για τον πραγματικό κόσμο» (Μαρία Δασκολιά, Δημήτρης Γκότζος)
«Εργαλεία για εκπαιδευτικούς: Σενάρια για σχολικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την Αειφορία» ( Μένια Δασκαλάκη, Άννα Τρίγκατζη, Ματρώνα Παππά)

Η Επιστήμη των Πολιτών στον σχολικό κήπο με τα Παρατηρητήρια Πολιτών του Cos4Cloud- Παρουσίαση σε εξ’αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο (30/11/2021)

 

Το ΕργΠΕ/ΕΚΠΑ συμμετείχε στο εξ’ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων και περιβαλλοντικής συνείδησης στον σχολικό κήπο» που διοργάνωσαν οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ και Γ’ Αθήνας με πρωτοβουλία και ευθύνη των υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, κ.κ. Βαρβάρας Πετρίδου και Ιωάννας Ντίνου.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, το ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ παρουσίασε την εκπαιδευτική πρόταση του Cos4Cloud για αξιοποίηση των Παρατηρητηρίων Πολιτών Pl@ntnet και Natusfera στον σχολικό κήπο και ιδέες από τα εκπαιδευτικά σενάρια που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των δράσεων του ΕργΠΕ/ΕΚΠΑ.

Εκπαιδευτικές δράσεις και Προγράμματα Επιστήμης των Πολιτών στο πλαίσιο του έργου Cos4Cloud

 

Θα θέλαμε να συγχαρούμε την κ. Χριστίνα Καλαθά, καθηγήτρια μαθηματικό στο 2ο Γυμνάσιο Μελισσίων, η οποία υλοποίησε με μαθητές και μαθήτριές της ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, εντάσσοντας αρχές, έννοιες και εφαρμογές της Επιστήμης των Πολιτών και του Παρατηρητηρίου Πολιτών Pl@ntNet. Το πρόγραμμα βασίστηκε σε εκπαιδευτικό σενάριο, το οποίο η κ. Καλαθά είχε σχεδιάσει σε συνεργασία με τις κ.κ. Σμαράγδα Κόλλια, Ιωάννα Ντίνου και Βαρβάρα Πετρίδου στο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα «Επιστήμη των Πολιτών και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία», που πραγματοποιήθηκε από το ΕργΠΕ/ΕΚΠΑ μέσα στο 2020 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Cos4Cloud.
Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα! 👏
Διαβάστε το πλήρες σχετικό άρθρο εδώ

 

Δεύτερη ετήσια συνάντηση για το έργο Cos4Cloud (4-5/11/2021)

 

Την Πέμπτη 4 και την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η 2η Ετήσια Συνάντηση εταίρων για το ευρωπαϊκό έργο Cos4Cloud, στο οποίο το ΕργΠΕ, ΕΚΠΑ συμμετέχει ως επίσημος εταίρος.

Το πρώτο μέρος της συνάντησης αφορούσε στην παρουσίαση, επίδειξη και εσωτερική αξιολόγηση όλων των νέων τεχνολογικών υπηρεσιών που αναπτύσσονται από το έργο. Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τη σύνδεσή τους με το European Open Science Cloud (EOSC) και την αξιοποίησή τους σε μια σειρά από εφαρμογές.
Το δεύτερο μέρος της συνάντησης αφορούσε στη δημιουργία ενός ανοιχτού Κόμβου Τεκμηρίωσης και μιας Εργαλειοθήκης (Evidence Hub & Toolbox), στα οποία θα συγκεντρώνεται συνεργατικά πληροφοριακό, εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό υλικό σχετικά με τα Παρατηρητήρια Πολιτών και τις νέες υπηρεσίες του έργου, με στόχο την ελεύθερη πρόσβαση και αξιοποίησή τους από όσους ενδιαφέρονται ή ήδη υποστηρίζουν πρωτοβουλίες και δράσεις Επιστήμης των Πολιτών.
Στη διαμόρφωση και δημιουργία περιεχομένου στον Κόμβο αυτό σημαντική θα είναι η συμβολή της Ομάδας ΕργΠΕ, ΕΚΠΑ και των συνεργατών τους, μέσα από την παρουσίαση της εμπειρίας και την ανάρτηση υλικού που έχει ή πρόκειται να παραχθεί από τη σύζευξη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αειφορία και Επιστήμης των Πολιτών στη σχολική εκπαίδευση στη χώρα μας.

Η Επιστήμη των Πολιτών στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία στην ψηφιακή εποχή: εμπλουτίζοντας με νέες έννοιες και καινοτόμες πρακτικές τα περιεχόμενα ενός μεταπτυχιακού μαθήματος 

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ (ΕργΠΕ, ΕΚΠΑ) υποστηρίζει τον σχεδιασμό και την εκπαίδευση που παρέχεται στο πλαίσιο του διιδρυματικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Εκπαιδευτική Πράξη».
Ένα από τα προσφερόμενα μαθήματα για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές με προέλευση από τις επιστήμες της εκπαίδευσης, αλλά και από ένα ευρύ πεδίο θετικών, τεχνολογικών και κοινωνικών επιστημών, είναι το «Εκπαίδευση και μάθηση για το περιβάλλον και την αειφορία στην ψηφιακή εποχή», την επιστημονική και διδακτική ευθύνη του οποίου έχει η Δρ. Μαρία Δασκολιά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Διευθύντρια του ΕργΠΕ, ΕΚΠΑ και εθνική συντονίστρια του έργου Cos4Cloud.
Κατά την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά στα περιεχόμενα του μαθήματος αυτού προστέθηκε και η Επιστήμη των Πολιτών και το ευρωπαϊκό έργο Cos4Cloud. Μεταξύ άλλων, ορίσθηκε η έννοια της Επιστήμης των Πολιτών (ΕτΠ) στις διαφορετικές εκδοχές της, συζητήθηκε η ιστορία και η εξέλιξή της στον ευρωπαϊκό και τον διεθνή χώρο, αναλύθηκε ο χαρακτήρας και ο ρόλος των Παρατηρητηρίων Πολιτών (ΠΠ), συζητήθηκε η σύνδεση της ΕτΠ με την ΠΕ/ΕΑΑ και οι δυνατότητες ένταξής της σε σχολεία, οργανώθηκαν μαθησιακές δραστηριότητες με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών ΕτΠ, από αυτές που αξιοποιούνται στο έργο Cos4Cloud, σε συνδυασμό με τη δημιουργική κατασκευή ψηφιακών τεχνουργημάτων από τους φοιτητές (ψηφιακές ιστορίες), κ.ά.
Τρεις από τις μεταπτυχιακές φοιτήτριες που παρακολούθησαν το μάθημα, η Μαρία Κυριακίδου, η Κάτια Σχίζα και η Δήμητρα Τσικερδή θέλησαν να μοιραστούν την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους σε αυτό, τη γνωριμία τους με την ΕτΠ, το Cos4Cloud, τα ψηφιακά εργαλεία και τις μαθησιακές δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν.
Διαβάστε στο ηλεκτρονικό Newsletter του έργου πώς αφηγούνται τις ιστορίες τους οι τρεις φοιτήτριες:

Τρίτη Γενική Συνάντηση του έργου Cos4Cloud (7-8/6/2021)

Κατά τη διάρκεια της 3ης Γενικής Συνάντησης του ευρωπαϊκού έργου Cos4Cloudστο οποίο το ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ συμμετέχει ως επίσημος εθνικός εταίρος- που πραγματοποιείται διαδικτυακά, έγινε απολογισμός των πεπραγμένων για τους πρώτους 20 μήνες υλοποίησης του έργου και διατυπώθηκαν προτάσεις για τη μετέπειτα πορεία του.
Κατά την πρώτη ημέρα της συνάντησης, τα μέλη της Ομάδας Έργου του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ (Μαρία Δασκολιά, Δημήτριος Γκότζος, Άννα Τρίγκατζη, Ματρώνα Παππά και Μένια Δασκαλάκη) παρουσίασαν την εξέλιξη των εργασιών και το μέχρι τώρα παραχθέν έργο της Ομάδας, όπως το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα «Επιστήμη των Πολιτών και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία» που διοργανώθηκε από το ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ, τα εκπαιδευτικά σενάρια και τις δραστηριότητες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκειά του, καθώς και τα πρώτα παραδείγματα εφαρμογής τους σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα προστασίας δεδομένων στο πλαίσιο ενός εργαστηρίου (workshop) που διοργανώθηκε από τους εταίρους “Science for Change” και “ICM-CSIC” (συντονιστής έργου).
Κατά τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από παράλληλες συνεδρίες συνεργατικού χαρακτήρα, μία από τις οποίες συντονίστηκε από την Ομάδα Έργου του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ.
Μέλη των ομάδων των υπολοίπων εταίρων του έργου εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με τη μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης της εφαρμογής εκπαιδευτικών σεναρίων Επιστήμης των Πολιτών και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αειφορία σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με την αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών, εργαλείων και υπηρεσιών Επιστήμης των Πολιτών. Πρόκειται για ένα υποέργο, την ευθύνη για την υλοποίηση του οποίου έχει το ΕργΠΕ, ΕΚΠΑ.
Η διατύπωση και ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων ανάμεσα στους εταίρους έγινε με τη χρήση του ψηφιακού πίνακα ανακοινώσεων “Padlet”.
Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες για τη γόνιμη συνεργασία και τις ενδιαφέρουσες σκέψεις που μοιράστηκαν μαζί μας!

Προβολή του επιμορφωτικού προγράμματος «Επιστήμη των Πολιτών και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Cos4Cloud

Το ευρωπαϊκό έργο Cos4Cloud, στο οποίο το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΕργΠΕ, ΕΚΠΑ) συμμετέχει ως επίσημος εταίρος, προβάλλει το πρόσφατο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο «Επιστήμη των Πολιτών και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία», που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το ΕργΠΕ, ΕΚΠΑ.
Στο σχετικό αφιέρωμα, που μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο εδώ, τονίζεται ακόμα η δημιουργική συμβολή και ο ενθουσιασμός όλων των συμμετεχόντων στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών σεναρίων που επιχειρούν να ενσωματώσουν παιδαγωγικά μεθόδους και εργαλεία (πλατφόρμες/εφαρμογές) της Επιστήμης των Πολιτών σε σχολικές πρακτικές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/ Εκπαίδευσης για την Αειφορία.

Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Επιστήμη των Πολιτών και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία»: Τα εκπαιδευτικά σενάρια που ταξιδεύουν και εμπνέουν…

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το εξ αποστάσεως εξαμηνιαίο επιμορφωτικό πρόγραμμα με θέμα «Επιστήμη των Πολιτών και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία», που σχεδίασε και πραγματοποίησε το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – ΕργΠΕ, ΕΚΠΑ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Cos4Cloud. Στο πρόγραμμα αυτό πήραν μέρος 23 εκπαιδευτικοί και στελέχη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από Διευθύνσεις και ΚΠΕ της Περιφέρειας Αττικής.
Μία από τις δράσεις του επιμορφωτικού προγράμματος ήταν και η συμμετοχική δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων με σκοπό την ενσωμάτωση της Επιστήμης των Πολιτών και την παιδαγωγική αξιοποίηση τεχνολογιών και εργαλείων συγκεκριμένων Παρατηρητηρίων Πολιτών στη σχολική πρακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Εκπαίδευσης για την Αειφορία.
Ένα από τα πιο ευφάνταστα εκπαιδευτικά σενάρια, που αναπτύχθηκε από την ομάδα των κ.κ. Γαλανοπούλου, Κόντου και Τρίγκατζη, ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται στο 1ο ΓΕΛ Μεταμόρφωσης, από τη φιλόλογο κ.Άννα Τρίγκατζη και υποψήφια διδάκτορα στο ΕργΠΕ, ΕΚΠΑ. Πρόκειται για το σενάριο με τίτλο «Οι μυρωδιές της πόλης μας και η ιστορία τους. Χαρτογραφώντας τις οσμές με το OdourCollect», το οποίο επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει και ενδυναμώσει τους μαθητές πάνω στο ζήτημα της οσφρητικής ρύπανσης, συνδυάζοντας την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση με την Προφορική Ιστορία. Είναι επίσης σημαντικό, όμως, ότι το σενάριο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του και πέρα από τα όρια της ομάδας των δημιουργών του, αφού ενέπνευσε τη φιλόλογο κ. Ρέα Μακρή να το επιλέξει και φέρει στο σχολείο της, στο Γυμνάσιο Κρεστένων Ηλείας, για να το υλοποιήσει με τους μαθητές της, επιχειρώντας να συνδέσει την Επιστήμη των Πολιτών με την οσφρητική αγωγή και τη λογοτεχνία, χρησιμοποιώντας ως γέφυρα την εφαρμογή του Παρατηρητηρίου Πολιτών OdourCollect.
Στην ευτυχή «διασπορά» αυτού του εκπαιδευτικού σεναρίου αφιέρωσε μέρος του ρεπορτάζ της η πολύ επιτυχημένη καθημερινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ3 “Ο3”, το συγκεκριμένο απόσπασμα της οποίας μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.
Ανυπομονούμε να δούμε και τα υπόλοιπα σενάρια που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του επιμορφωτικού προγράμματος του ΕργΠΕ, ΕΚΠΑ να περνούν στην σχολική πράξη, να εμπλουτίζονται και να αποτελούν καλές πρακτικές που ανανεώνουν, εμπνέουν και ενισχύουν την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/Εκπαίδευση για την Αειφορία!

Διαδικτυακή επιμορφωτική ημερίδα «Τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά στη ζωή μας» (30/3/2021)

Το ΚΠΕ Λαυρίου, σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Π.Ε. και Δ.Ε. Β’ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής, υλοποίησε διαδικτυακή επιμορφωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς, με θέμα:«Τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά στη ζωή μας», την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021, και ώρες 18.00 – 20.30, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας WEBEX.
Στην ημερίδα συμμετείχε με εισήγηση το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η οποία είχε τίτλο: «Καταγράφοντας αρωματικά φυτά και βότανα της περιοχής και τις ιστορίες τους. Μια διεπιστημονική πρόταση περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με προσεγγίσεις και εργαλεία της επιστήμης των πολιτών».
Η εισήγηση πραγματοποιήθηκε από τη Δρ. Μαρία Δασκολιά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τον Δρ. Δημήτριο Γκότζο, Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΠΕ Β’ Αθήνας και Συνεργάτη του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ και την κ. Άννα Τρίγκατζη, εκπαιδευτικό ΠΕ02 και Υποψήφια Διδάκτορα του ΕργΠΕ ΕΚΠΑ.
Παρουσιάστηκε μια διεπιστημονική πρόταση αξιοποίησης της Επιστήμης των Πολιτών (ΕτΠ) στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ) για την Αειφορία, η οποία βασίζεται στην αξιοποίηση εννοιών, εργαλείων και μεθοδολογιών τόσο των φυσικών όσο και των ανθρωπιστικών/κοινωνικών περιβαλλοντικών επιστημών. Για τον σκοπό αυτό, παρουσιάστηκαν οι ψηφιακές εφαρμογές δύο Παρατηρητηρίων Πολιτών (ΠΠ), που εξειδικεύονται στην καταγραφή και αναγνώριση φυτών (και της βιοποικιλότητας), και αναλύθηκε πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με μαθητές για τη συλλογή και ταυτοποίηση δεδομένων για αρωματικά φυτά σε διαφορετικά περιβάλλοντα του περιαστικού και αστικού ιστού της Αττικής και να επεκταθούν και εμπλουτιστούν με περιβαλλοντικές αφηγήσεις ιστοριών και της παραδοσιακής γνώσης γύρω από αυτά. Παράλληλα, έγινε σύντομη αναφορά στο ευρωπαϊκό έργο Cos4Cloud και τη συμμετοχή του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ σε αυτό, στην ιδέα και τις πρακτικές της ΕτΠ και των ΠΠ, στη σημασία της ΕτΠ για την επιστήμη, την κοινωνία και τη μάθηση και στους τρόπους με τους οποίους η αξιοποίηση της ΕτΠ στην ΠΕ δημιουργεί διεπιστημονική προοπτική.
Στην ημερίδα συμμετείχαν περισσότερα από 120 άτομα.

Απολογιστική συνάντηση του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Επιστήμη των Πολιτών & Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία» (19/3/2021)

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021 η απολογιστική συνάντηση του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Επιστήμη των Πολιτών & Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία», το οποίο σχεδιάστηκε από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “Cos4Cloud”, με επιστημονική υπεύθυνη την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΚΠΑ και Διευθύντρια του ΕργΠΕ, κ. Μαρία Δασκολιά.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης ΕΚΠΑ, με τη συμμετοχή 23 εκπαιδευτικών και στελεχών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Η διάρκειά του ήταν 100 ώρες και περιελάμβανε 5 εκπαιδευτικές ενότητες:
  • Εισαγωγή σε βασικές έννοιες, προσεγγίσεις και πρακτικές της Επιστήμης των Πολιτών
  • Η Επιστήμη των Πολιτών στην πράξη: Παρατηρητήρια Πολιτών για την παρακολούθηση της βιοποικιλότητας και της περιβαλλοντικής ποιότητας
  • Το ευρωπαϊκό έργο Cos4Cloud: Προώθηση της Επιστήμης των Πολιτών μέσω του Ευρωπαϊκού Νέφους Ανοικτής Επιστήμης
  • Επιστήμη των Πολιτών και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/Εκπαίδευση για την Αειφορία
  • Σχεδιασμός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και υλικού για ενσωμάτωση της Επιστήμης των Πολιτών στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/Εκπαίδευση για την Αειφορία
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τα εκπαιδευτικά σενάρια και τις δραστηριότητες που είχαν σχεδιάσει σε ομάδες, προκειμένου η Επιστήμη των Πολιτών και τα Παρατηρητήρια Πολιτών που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του “Cos4Cloud” να εισαχθούν δημιουργικά στη σχολική πρακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Την παρουσίαση κάθε σεναρίου ακολούθησε κριτικός σχολιασμός από την Ομάδα Έργου του επιμορφωτικού προγράμματος και συζήτηση σχετικά με την προοπτική εφαρμογής των σεναρίων στα σχολεία.

Εναρκτήρια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έργου COS4CLOUD 

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έργου COS4CLOUD, η οποία φιλοξενήθηκε στη Βαρκελώνη, στις εγκαταστάσεις του συντονιστή εταίρου, Instituto de Ciencias del Mar del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Institute of Marine Sciences – ICM-CSIC), από τις 12 έως και τις 14 Νοεμβρίου.
Το Έργο στοχεύει στη σχεδίαση, την υλοποίηση δοκιμαστικών εφαρμογών και τη δημιουργία υπηρεσιών για τη στήριξη και προώθηση της Επιστήμης των Πολιτών (Citizen Science) μέσω των Παρατηρητήριων Επιστήμης Πολιτών (Citizen Observatories), που να ανταποκρίνονται και καλύπτουν τις προκλήσεις του Open Science.

Η πρώτη αυτή συνάντηση είχε σκοπό την παρουσίαση και ανάλυση όλων των ειδικών πτυχών και στόχων του Έργου, τον συμμετοχικό σχεδιασμό των διαφορετικών φάσεων και πακέτων εργασίας και τον προσδιορισμό των βασικών αρχών που θα υπηρετήσει και πάνω στις οποίες θα κινηθεί. Αποσαφηνίστηκε επίσης ο ρόλος του κάθε εταίρου και τα επίπεδα και η μεθοδολογία συνεργασίας μεταξύ τους στην επίτευξη των επιμέρους στόχων.

Ως ένας από τους 15 εταίρους συμμετέχει το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – ΕργΠΕ, ΕΚΠΑ.

Οι άλλοι εταίροι είναι οι:
– AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DEINVESTIGACIONES CIENTIFICAS (CSIC)
– CONSERVATION EDUCATION AND RESEARCH TRUST (Earthwatch)
– CENTRO DE INVESTIGACION ECOLOGICA Y APLICACIONES FORESTALES (CREAF)
– INSTITUT NATIONAL DE RECHERCHE ENINFORMATIQUE ET AUTOMATIQUE (INRIA)
– DYNAIKON LTD (DynAikon)
– BINEO CONSULTING S.L. (Bineo)
– SCHMIDT NORBERT CARL (DDQ)
– 52°North Initiative for Geospatial Open Source Software GmbH (52°North GmbH)
– THE OPEN UNIVERSITY (OU)
– SECURE DIMENSIONS GMBH (SECD)
– SVERIGES LANTBRUKSUNIVERSITET (SLU)
– VEREIN DER EUROPAEISCHEN BURGERWISSENSCHAFTEN – ECSA E.V. (ECSA)
– TREBOLA ORGANIZACION ECOLOGICA (TREBOLA)
– SCIENCE FOR CHANGE, SL (SfC)

Share This
Μετάβαση στο περιεχόμενο